субота, 1 лютого 2014 р.

Піратські дії влади з протистояння мирному протесту останніх місяців

Саме цього балансу більше і не існує. Прем'єр-міністр Микола Азаров не жартує, коли говорить, що російське вспомоществование врятувало українську економіку. Української економіки дійсно більше немає, і ніякий російський кредит їй не допоможе, хіба що віддалить неминучий крах, да і то не сильно - просто тому, що буде розікрадений тими, хто про нього просить. Така логіка системи, що склалася, вона самогубна і ніщо у цьому світі не може її змінити. Тому ніяких квази-социалистических функцій Українську державу найближчими роками виконувати вже не зможе. А без виконання цих функцій воно недієздатне, тому що авторитаризм, заснований на крадійстві, може бути диктатурою тільки за наявності засобів.

Баланс "невтручання" держави в життя громадян і невтручання громадян в життя держави теж зруйнований з появою Майдану. У країні все більше і більше активно налагоджених громадян - і держава люта з ними бореться, використовуючи для цієї боротьби силові структури, загони криміналізованих найманців, суди, наклепницькі ЗМІ і інші інструменти знищення громадянського суспільства і вільної журналістики. І тепер уже ніхто, хто починає замислюватися про майбутнє України і щось робити для забезпечення цього майбутнього, не може бути упевнений у своїй безпеці.




Але коли ми констатуємо, що Українська держава зразка 1991-2013 роки рушиться, ми не можемо сказати, яким буде наша нова країна. Активно налагоджена частина суспільства прекрасно розуміє, що вона буде іншою. Незабаром до цієї активної частини приєднається і що залишається без коштів для існування патерналистски налагоджена частина наших громадян. І вона теж зрозуміє, що Україна повинна стати іншою - інакше не вижити. Але інший - це який?

Немає коментарів:

Дописати коментар